17 Ocak 2008 Perşembe

BURASI NERESİ BİLİYOR MUSUNUZ?


Fotoğraf:HUYLU (1985)
Burası Karsunun en güzel yerlerinden biriydi. Evet biriydi çünkü bu doğa harikası artık yok. Yani yokmuş bende yıllardır görmek istedim ama bir türlü kısmet olupta gidemedim. Gönlüme sorarsanız gitmek te istemiyorum. Şuanki halini görüpte üzelmemek için sebep sadece bu.Bu yeri bilgim dahilinde size biraz anlatmak istiyorum maksat bilgiden ziyade unutulmamasını sağlamak;
Karsulular Ilıcak diye bilir burayı. Bu küçük havuzda yığınla balık olurdu. Bir rivayete göre bu balıkların kutsal oldukları söylenirdi ve havuzdan kimse balık tutup yiyemezdi sesebi ise başına illa ki bir musibet gelir diye bilinirdi. O yüzden, balıklara kimse dokunmazdı. Bu balıklara kimsenin dokunmadığı gibi akıntıya kapılarak havuzdan çıkmaları da imkansızdı. Çünkü havuzun suyu yüzeyden akmıyor, taşların arasından sızarak çaya karışıyordu. Taşların arası ise balıkların kaçacağı şekilde aralıklı değildi. Buna rağmen bu balıklar ne büyürler, ne azalırlar ne de çoğalırlardı. Yıllarca aynı çoklukta ve büyüklükte kalırlardı. Havuzun da suyunun şifalı olduğu söylenirdi. Hatta vücudunun çeşitli yerlerinde çıban çıkan hastalar buraya gelip havuza girdiklerinde ve havuzdaki balıklara yaralarını yedirip çıkarken havuzdan aldığı üç taşa dua okularak dışarı atması halinde yarısının iyileştiği söylenirdi. Kış aylarında bile suyunun oldukça ılık olması gençlerin kışın da gidip suya girmelerine olanak sağlıyordu. Birde yanındaki koca çınar ağacının dili olsa da konuşsa. Dönemin sevdalıları bunlar gelende erkekler olurdu etik olmamasına rağmen bu ağacın bedenine dallarına kısacası yazı yazılabilecek her yerine sevdiğinin ismini kazırlardı. O dönemler ağacı sanki bir dilek ağacı olarak kullanırdı gençlik. Bu taki Yarseli Barajı inşaatına başlanıncaya kadar böyle devam etti. Yıl 1985-1989 tarihleri arası. Baraj ile alakasına gelince Ilıcağın hemen üst kısmı hazine arazisi ve kayalık bir yerdir. Buraya barajın gövdesine kaya ve taş götürmek için şantiye kurdular. Tonluk dinamitler kullanarak kayaları kırıp baraja götürürken ardında havuzu birsürü balığa mezar yaptıklarını gimse görmedi. Dinamit patlayınca 2-3 km de zelzele oluyormuş gibi hissedilirdi.. ILICAK'ında suyu bu sarsıntılardan etkilenerek kendine başka yollar bulup kaybolmuş.Ne diyelim hayatın kanunu bu güçsüzsen yenilirsin. Yenilmeyecek kadar lezzetli değilsen kuru yerde ölür gidersin. Bu paragrafım balıklaraydı.SÖYLESEM TESİRİ YOK, SUSSAM GÖNÜL RAZI DEĞİL. (Fuzuli)

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Hatıralar bir bir canlandı gözümde. Çoğu kış ben de gitmiştim o havuza. Yaşı belli bir seviyede olan herkesin bir gençlik ya da çocukluk hatırası vardır ILICAK"la ilgili.
Ellerin dert görmesin. Yıllar öncesine bir yolculuğa çıkarmışsın bizi. Sağol.

Unknown dedi ki...

ALLAH senden yerden göğe kadar razı olsun. beni yıllaaaaaaar öncesine taşıdı bu yazı ve resim.Giderdik eskiden, yanımıza;incir, üzüm, nar, ceviz, badem ... ve daha ALLAH ne verdiyse. bi güzel yer içer yaralarımızıda balıklara yedirirdik.sonrasındada kuş gibi hafiflemiş hissederdik kendimizi.şimdi ne ılıcak kaldıııı ne balıkları nede ziyaretçileri.elveda ılıcak, bari siz kalın KÖPRÜAĞZI VE ZİKİR.

SeyyAh dedi ki...

ahhhh o zamanlar ...
bir zamanlar çookk eskilerde bir zamanlar...
bazı pazarları ailecek cümbür cemaat gidilir piknik yapılır bizlerde bu sularda çimerdik....
neden her bir iyilik yapalım derken bir tarafa da kötülük yaparız ki...
geçmişin anılası hatıralarına selam olsun..

Videolarım

HABERLER